MetaBodyBox (Motion Composer)

This workshop, as a part of EU-sponsored MetaBody project, is called MetaBodyBox.  It uses a device that turns movement into music. People with a wide range of handicaps, including cerebral palsy, aphasia, autism, quadriplegia, blindness, Alzheimer’s and Parkinson’s are now able to express themselves musically through movement. It allows emotional and artistic expression, regardless of a person’s particular abilities.

MetaBodyBox is especially designed for persons with disabilities but everyone is welcome to join!  The workshops are led by choreographer Robert Wechsler and this team and will demonstrate how to use the device.   Developed at the Bauhaus University in Weimar, Germany, it is based on advanced motion tracking technology, which was derived from the work of Palindrome Inter.media Performance Group over the past 15 years.  The workshop will include a technical overview, movement improvisation, and a presentation will take place at Salt Beyoğlu on 9th of November.  More info:   www.motioncomposer.org.

Three workshop will be held on 3rd, 4th and 5th of November respectively in Tohum Vakfı, Dilbade Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Şakire Hanım Özel Eğitim Okulu. The workshops will be open only to the students from mentioned institutions.

In the frame of Metabody Project with the support of Metabody and  IMM
comb01
imm

About the workshops:
In this workshop, Movement makes Music. It does not matter what movements a person can make, or control, everyone has inside them the instincts for dance and music.

The device we use, and invented, is called MetaBody Box — it is a computer+sensor system. Although, we have already made 10-20 workshops with persons with disabilities, the truth is, we are still learning what the device can do — who it can help and how. Thus, this workshop is part of a research study to answer these questions.

The MetaBody Box contains six interactive Music Environments — six kinds of music, and six kinds of movement. Each Environment can be used in 3 ways: bed, chair and room.   See page 2.

Because there are so many ways to use the MetaBody Box, we usually design workshops with two rooms (studios, or labs) running at the same time (see below).

The one-day workshop is six-hours long. The contact hours (dancing time) is ca. two hours.

1. Build-up You must provide:   electricity, a table, a stereo sound system (you need to tell us about it, so we are sure it good enough quality),   someone to help us set-up 45 min. 09:00 – 09:45
2. Briefing For therapists and caretakers we will demonstrate the system, discuss cases with you make a case-by-case strategy for the work 45 min. 09:45 – 10:30
Large Group Session 6-10 Persons with disabilities (best is 8 persons). “Hello” dance. 25 min. 10:30 – 10:55
4. Small Groups I.a. and I.b. Two groups of 3-4 persons each. 30 min. 10:55 – 11:25
5. Transition The two groups switch places. 10 min. 11:25 – 11:35
6. Small Groups II.a. and II.b. Just the same as step 4. 30 min. 11:35 – 12:05
break Lunch 50 min. 12:10 – 13:00
(7.) Small Groups III.a. Sometimes we add 2 more sessions — either with another set of 8 persons, or the same persons again. 30 min. 14:00
(8.) Transition The two groups switch places. 10 min.
(9.) Small Groups IV.b. Just the same as step 7. 30 min.
Final Large Group All participants “What did you like?   What didn’t you like?”   “Good bye” dance. 30 min. 13:00 – 13:30
11. De-briefing Discussion of results with professionals 45 min. 13:30 – 14:15
or, if we do double sessions … steps 7,8,9 … then we go until 1540. 15:40